Često puta čujemo da se prije prvog odlaska na more mnogi vole mrvicu osunčati i u solariju. Neki na to gledaju kao pripremu kože, a neki jednostavno žele što prije dobiti boju s ulaskom u topliju sezonu.

Isto kako kožu pripremamo prije odlaska na sunce, isto tako se za nju treba brinuti i pri odlascima u solarij. Važna je njega prije, ali i nakon posjeta kako bi koža ostala što više njegovana, a ten što očuvaniji.

Njega kože
Shutterstock 

Prije samog posjeta solariju važno je napraviti piling kože dan ili dva prije sunčanja. Tako ćete skinuti odumrle stanice kože koje sprječavaju disanje i njezinu obnovu. Kada je riječ o njezi iznutra, nije potrebno dodatno naglašavati važnost hidratacije, a dobro je i u svoju prehranu ubaciti što više beta karotena (iz namirnica kao što su mrkva ili batat) jer je dokazano da potiče stvaranje melanina i neutralizira djelovanje štetnih slobodnih radikala čime se smanjuje negativan učinak sunčevih zraka na kožu.

Prije ulaska u solarij, namažite se kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom, jer UV zrake mnogo su štetnije u njemu, nego za vrijeme normalnog sunčanja, zbog čega je i samo vrijeme provedeno u solariju iznimno kraće i traje nekoliko minuta.

Njega kože
Shutterstock 

Nakon odrađenog tretmana ne preporuča se tuširanje nekoliko sati kako bi se boja uspjela razviti do kraja. Ipak, nakon tuširanja (koje bi trebali odraditi ne previše toplom vodom i što kraće moguće), obavezno je 'okupati se' u hidratantnoj kremi kako bi koži dali potrebnu hidrataciju. Dodatni je plus ako kreme koje koristite sadrže hijaluronsku kiselinu. Odličan je odabir i aloe vera koja je kao superheroj za osunčanu kožu jer, osim što hidratizira, savršena je za ublažavanje potencijalnih opeklina ili crvenila.

Sada kada ste smirili i hidratizirali svoju kožu, ključno je zaštititi se od budućih UV zraka kako biste svoju preplanulost održali sigurnom, a kožu zdravom. Svaki dan mažite je SPF-om s faktorom od 30 pa na gore, a bitno je nadograditi kremu svaka dva sata. Kao što smo već gore spomenuli, prehrana vam vože postati tajno oružje. Natrpajte svoj tanjur hranom bogatom antioksidansima koji će pomoći u popravku iznutra. 

Njega kože
Shutterstock 

I za kraj, nemojte zaboraviti pratiti promjene na koži nastale nakon izlaganja solariju, poput crvenila ili svrbeža. Zdravlje vaše kože trebalo bi biti vaš glavni prioritet, a budimo realni, UV zrake mu ne donose ništa dobro.