Najnoviji Lyst Index, izvještaj za modna kretanja te popularnost luksuznih modnih brendova za prvo tromjesečje 2024. je potvrdio dominaciju modne kuće Miu Miu. Brend sezone je s prvog mjesta smijenio sestrinski brend Prada (koja je sada na drugom mjestu), a zanimljivo je kako je Miu Miu i na listu najtraženijih i najpopularnijih modnih predmeta postavio čak tri svoja komada - tenisice 530 Sl Miu Miu x New Balance, trendi kupaće hlačice/gaćice i polo majicu.

Miu Miu 2024
miu miu 

"Snažan storytelling i kulturološka relevantnost izdvajaju marke Prada i Miu Miu", poručuje Katy Lubin, potpredsjednica brenda Lyst. "Obožavatelji Prade cijene modnu formulu koja je godinama usavršavana. Zahvaljujući Pradi, brend ima kredibilitet i inteligenciju koji nadilaze odljev kreativnih direktora koji vidimo u cijeloj industriji. To potvrđuje važnost ulaganja u Pradu."

Zanimljivo je za istaknuti kako su na listu i konačan poredak utjecale i promjene na mjestima kreativnih direktora, pa su, nakon objave da će Alessandro Michele preuzeti Valentino, pretraživanja rimske kuće porasla za 84%. Također, kada je Dries Van Noten otkrio da će se povući iz svog istoimenog brenda, Lyst je izvijestio o porastu pretraživanja za 31%.

U međuvremenu, potražnja za Guccijem raste nakon druge revije Sabata de Sarna u veljači, s povećanjem od 10% kupaca koji pretražuju Gucci dodatke na Lystu.

Balenciaga se u ovom izvješću ističe kao najbrže rastući na Lyst Indexu, skočivši za četiri mjesta od prošlog kvartala. Saint Laurent je po prvi put dospio među prvih pet, što je, kako Lyst tvrdi, potaknuto potražnjom za njegovim sunčanim naočalama i torbama Le 5 à 7, a dobar mamac za to je svakako Hailey Bieber.

Alaïa u ovom kvartalu debitira među 20 najpopularnijih brendova Lyst Indexa, dospjevši na devetnaesto mjesto uglavnom zahvaljujući popularnosti svojih balerinki. Iako su ove cipele prvi put puštene u prodaju u svibnju 2022., istaknute su kao #4 najpopularniji proizvod prvog tromjesečja 2024.; obnovljena privlačnost djelomično je posljedica porasta potražnje za balerinkama općenito i viđenja slavnih osoba poput Due Lipe. New Balance i Dolce & Gabbana također su novo pridošli na ljestvici najpopularnijih brendova.

Govoreći o najzanimljivijim proizvodima prvog tromjesečja 2024., prema Lystu, Taylor Swift je imala utjecaja - Areine traperice s kristalnim prorezom dospjele su na popis nakon viralnog outfita u kojem se pojavila na finalu Super Bowlu.

Lyst Index 1_24
miu miu 

Donosimo pregled Lystove liste najpopularnijih modnih brendova i proizvoda:

NAJPOPULARNIJI MODNI BRENDOVI ZA PRVO TROMJESEČJE 2024.

1. Miu Miu
2. Prada
3. Loewe
4. Bottega Veneta
5. Saint Laurent
6. Moncler
7. Versace
8. Balenciaga
9. Valentino
10. Jacquemus
11. Gucci
12. Burberry
13. Skims
14. Louis Vuitton
15. New Balance
16. The Row
17. Diesel
18. Dolce & Gabbana
19. Alaïa
20. J.W. Anderson

NAJPOPULARNIJI MODNI PROIZVODI ZA PRVO TROMJESEČJE 2024.

1. Miu Miu x New Balance 530 Sl tenisice
2. Khaite x male Julius panel naušnice
3. Miu Miu x kupaće gaćice
4. Alaïa x Strass balerinke
5. Carhartt x Detroit jakna
6. Balenciaga x Rodeo torba
7. Miu Miu x polo majica
8. Rick Owens x Prong Down haljina
9. Area x traperice
10. Saint Laurent x sunčane naočale

Lyst je tvrtka za modnu tehnologiju i vrhunska aplikacija za kupnju koju svake godine koristi više od 200 milijuna ljudi za pregledavanje, otkrivanje i kupnju artikala robnih marki i trgovina. Formula iza Lyst indeksa uzima u obzir ponašanje Lyst kupaca, uključujući pretraživanja na i izvan platforme, preglede proizvoda i prodaju. Kako bi pratili toplinu brenda i proizvoda, formula također uključuje statistike spominjanja na društvenim mrežama, aktivnosti i angažmana širom svijeta, tijekom razdoblja od tri mjeseca.