Ovog mjeseca, 24. siječnja, Apple Macintosh prvo računalo slavi 40. rođendan. Točno, prošlo je već 40 godina otkako se krenula događati tehnološka revolucija u IT svijetu.

1984. godine Steve Jobs napravio je najveću promjenu u osobnom računalstvu lansirajući prvo osobno računalo s korističkim mišem i grafičkim sučeljem koje je pomagalo strojevima da po prvi put uđu u svakodnevni život ljudi.

Macintosh računalo
John Henderson / Alamy / Alamy / Profimedia 

Jobs, glumeći showmana izumitelja u crnom odijelu i srebrnoj leptir mašni, otvorio je torbu s patentnim zatvaračem u dvorani u Cupertinu u Kaliforniji 24. siječnja 1984. i izvadio računalo koje je izazvalo oduševljenje. Od tada, sve je ostalo povijest. 

Za tadašnjih 2495 dolara, kupci su mogli dobiti računalo opremljeno Motorolinim procesorom 68000 uparenim sa 128 KB RAM memorije, ekranom od 6 inča i rezolucijom od 512x342 piksela.

Macintosh računalo
Terry Schmitt / UPI / Profimedia 

Cijela je promocija tada bila savršeno isplanirana - gdje bolje predstaviti bilo što, nego za vrijeme Super Bowla? Upravo reklamu za tada prvo Apple računalo nazvanu '1984' nazivaju jednom od najboljih svih vremena, a izašla je 22. siječnja, dva dana prije službenog predstavljanja Macintosha. Režirao ju je Ridley Scott, a započinje distopijskom scenom totalitarnog društva kojemu su ispravi mozgovi i koje je kontrolirano od strane karizmatičnog vođe za kojeg se misli da je "veliki brat". Analitičari vjeruju da je to bila referenca na tadašnjeg tržišnog lidera IBM-a, no Apple isprva nije tako mislio. Reklama od 60 sekundi inspirirana je romanom Georgea Orwella 1984. (radnja opisuje totalitarno društvo iz budućnosti, a kritika je svih totalitarnih diktatura).

Trkačica Anya Major trkom ulazi u prostoriju i maljem razbija ekran, uništavajući sliku vođe i simbolizirajući kraj njegove vladavine. Nakon toga, reklama se smanjuje na Appleov logo sa sloganom 'Apple Computers će objaviti Macintosh 24. siječnja. I shvatit ćete zašto 1984 neće biti kao '1984.'.

Prvo sljedeće izdanje računala stiglo je dvije godine nakon. Macintosh Plus predstavljen je 1986. godine, a dodali su mu SCSI utor i proširili mu memoriju, a zanimljivo je što je upravo to model koji je Apple najdulje proizvodio.

60 / 5,000

Translation results

Translation result

oglas od 60 sekundi inspiriran je romanom Georgea Orwella 1984.