Iako se već duže vrijeme piše o baterijsko električnom automobilu iz Xiaomija, sad je to konačno i potvrđeno. Xiaomi SU7 prvi je automobil ove kineske marke, a planiraju postati premium proizvođač.

U Kini je Xiaomi peti najveći proizvođač pametnih telefona te se s novim proizvodom nastoji diverzificirati izvan svoje osnovne djelatnosti i na električna vozila usred stagnacije potražnje za pametnim telefonima, a to je dio poslovnog plana istaknutog još 2021. godine.

Xiaomi SU7
Xiaomi 

Xiaomi veći broj svojih proizvoda ne razvija samostalno te će se tako i automobil proizvoditi u pogonima drugog proizvođača. Limuzina s nazivom SU7, što bi trebalo biti skraćenica od Speed Ultra, trebala bi konkurirati Tesli i Porscheu. Najavio je to glavni izvršni direktor Xiaomija Lei Jun, rekavši da imaju tehnologiju "super električnog motora" koja može postići brže ubrzanje od Teslinih automobila i Porscheovih električnih modela.

U prodaju će automobil, prema najavama, biti pušten kroz nekoliko mjeseci, a debitirao je u trenutku kada se kinesko tržište automobila, inače najveće na svijetu, bori s prenatrpanošću kapaciteta i usporavanjem potražnje, što je potaknulo rat cijenama.

Xiaomi SU7
Xiaomi 

Xiaomi SU7
Xiaomi 

No to nije spriječilo glavnog izvršnog direktora Xiaomija Lei Juna da iskaže velike ambicije. "Naporno radeći u sljedećih 15 do 20 godina, postat ćemo jedan od 5 najvećih svjetskih proizvođača automobila nastojeći podići cjelokupnu kinesku automobilsku industriju", rekao je prilikom otkrivanja vozila.

Xiaomi SU7 svidjet će se kupcima pametnih telefona Xiaomi zbog zajedničkog operativnog sustava s Xiaomijevim popularnim telefonima i drugim elektroničkim uređajima. Njegovi vozači imat će nesmetan pristup postojećem portfelju mobilnih aplikacija brenda. Kao što je poznato, Xiaomi je dobro etablirana robna marka potrošačke elektronike sa stotinama milijuna 'Mi fanova' tako da imaju značajnu priliku za proboj ovog modela automobila koji će sigurno dobiti epitet (još jednog) pametnog uređaja. 

Xiaomi SU7
Xiaomi 

Xiaomi SU7
Xiaomi 

Xiaomi SU7 dolazi u dvije verzije, jedna s dometom vožnje do 668 km i druga s dometom do 800 km. Za usporedbu, Teslin Model S ima domet do 650 km. Ima mogućnost brzog punjenja na niskim temperaturama i opremljen je naprednom tehnologijom koja mu omogućuje prepoznavanje prepreka u izazovnim uvjetima kao što je snijeg koji pada.

Xiaomi SU7
Xiaomi 

Xiaomi SU7
Xiaomi 

Xiaomi planira uložiti 10 milijardi dolara u automobile tijekom desetljeća i jedan je od rijetkih Anovih igrača na kineskom tržištu električnih vozila koji je dobio odobrenje vlasti. Automobile će proizvoditi jedinica državnog proizvođača automobila BAIC Group u tvornici u Pekingu s godišnjim kapacitetom od 200.000 vozila.

Ne manje važno je i to da je za izradu SU7, Xiaomi je angažirao Tianyuan Li, bivšeg iz BMW-ove serije iX i koncepte iVision, i Jamesa Qiua iz Mercedes-Benzovog Vision EQXX dizajna. Dok je BMW veteran Chris Bangle služio kao konzultant za dizajn.