Futurističke gradove uglavnom gledamo i zamišljamo u romanima, filmovima i emisijama, ali izgleda kako je budućnost tu jer ih sada i gradimo. Iako je projektiranje za budućnost najosnovnija zadaća za sadašnje arhitekte i urbaniste, posljednjih je godina ovaj cilj podignut na novu razinu. Naime, imamo dojam da svakih nekoliko mjeseci tvrtke prezentiraju planove za potpuno preuređene gradove: od plutajućih gradova do onih u svemiru, ponude su nevjerojatne.

U tim gradovima budućnosti održiva infrastruktura i pametna tehnologija uglavnom se podrazumijevaju, a u nekim slučajevima planovi čak uključuju tehnologije koje još nisu ni izumljene ili plasirane na tržište, poput letećih automobila ili iznimno brzih autonomnih vozila.

U nastavku donosimo 4 najzanimljivija prijedloga za futurističke gradove, od kojih su neki već u izgradnji. 

1. Smart Forest City, Meksiko

Talijanski arhitekt Stefano Boeri 2019. je predstavio planove za pametni grad u blizini Cancúna, nazvan Smart Forest City. Prijedlog sadrži 7,5 milijuna biljaka i bazira se na naslijeđu Maya s tog područja i odnosu njihove kulture s prirodom. "Zahvaljujući javnim parkovima i privatnim vrtovima, zelenim krovovima i fasadama, naseljena područja vratit će se prirodi kroz savršenu ravnotežu između količine zelenih površina i ugljičnog otiska zgrade", rekli su iz tvrtke za Dezeen. Prikupljanje podataka važan je dio predloženog projekta, ali Boeri uvjerava da će to biti od koristi stanovnicima jer će se koristiti za poboljšanje upravljanja.

Futuristički grad Smart Forest City u Meksiku
Profimedia 

2. Telosa, SAD

Zamišljen od strane milijardera Marca Lorea, cilj Telose jest "stvoriti novi grad u SAD-u koji postavlja globalni standard za urbani život, proširuje ljudski potencijal i postaje težnja za buduće generacije". Iako se točna lokacija tek treba utvrditi, grad će dati prednost pješacima i biciklistima s nekoliko "autonomnih sporih vozila". Obnovljivi izvori trebali bi napajati urbano područje; zelene površine bit će zaštićene i prioritetne; a voda će se skladištiti, čistiti i ponovno koristiti na licu mjesta. Grad će se graditi prema ekološkim inicijativama i oko ideje jednakosti, točnije ekonomskog sustava u kojem građani imaju udio u gradskom zemljiptu. Projekt cilja na populaciju od pet milijuna do 2050. godine.

Futuristički grad Telosa u SAD-u
Profimedia 

3. Oceanix Busan, Južna Koreja

Iako su prijedlozi plutajućih gradova posljednjih godina sve češći, Oceanix Busan bi mogao biti prvi koji će se dovršiti. Za dizajn su angažirani Bjarke Ingels Group i SAMOO, a Busan je ubrzo potpisao ugovor za pomoć u izgradnji prvog prototipa, koji je predan UN-u u travnju 2022. Izgrađen od samoodrživog i samoobnavljajućeg biokamena, grad će poslužiti kao model drugim obalnim državama koje se bore s porastom razine mora i drugim poteškoćama izazvanim klimatskim promjenama.

Futuristički grad Oceanix Busan u Južnoj Koreji
Profimedia 

4. Chengdu Sky Valley, Kina

Chengdu Sky Valley zamišljena je kao prijava za natjecanje Future Science and Technology City, no s projektom se još uvijek nije krenulo. Grad je osmišljen kako bi očuvao i poboljšao tradicionalna Linpan naselja, ruralne zajednice u dolinama tog područja. Zato su nove zgrade grupirane na brežuljcima i dizajnirane da naglase obrise doline. Očuvanjem poljoprivrednog krajolika, stanovnicima se nudi “širi izbor stilova života, uključujući mogućnosti za samoizgradnju i razvoj samodostatnih životnih stilova u harmoniji s prirodom”, tvrde iz dizajnerske tvrtke MVRDV.