Koktel White Russian jedan je onih koji se s razlogom nalaze na listi najpoznatijih koktela. Izumljen u 60-ima kao inačica koktela Black Russian (zbog dodatka vrhnja) svoju je popularnost čekao do u 90-ih kada je dobio mjesto u filmu slavne braće Coen 'Veliki Lebowski'. Ako ste gledali film znate o čemu se radi, ako niste možda vas ovaj koktel, čija je priprema jednostavna, potakne i na gledanje filma.

No, što ako ste vegan? Naime, White Russian se priprema od votke, likera od kave i tučenog vrhnja ili mlijeka, a s obzirom na to da veganstvo ne podržava konzumiranje namirnica životinjskog podrijetla, onda ovaj koktel nije za vegane.

Veganski White Russian koktel
Shutterstock 

Srećom, postoji i veganska verzija ovog koktela - i za pripremu se koristi liker od kave koji se može se kupiti ili napraviti kod kuće: za to vam treba 1,5 šalica Arabica kave u zrnu, grubo mljevene, 2 šalice odležanog ruma, 1 šalica veganskog tamnog smeđeg šećera, 1 šalica vode i 1/2 žličice ekstrakta vanilije. Od mlijeka ćemo koristiti kokosovo i ono od indijskih oraščića.

Donosimo i recept:

Sastojci

51 ml votke
37 ml veganskog likera od kave
15 ml svijetlog kokosovog mlijeka
15 ml mlijeka od indijskih oraščića

Priprema

U shaker napunjen do 2/3 ledom dodajte votku, liker od kave te mlijeko od kokosa i indijskih oraščića. Snažno protresite da se sjedini, oko 20 sekundi. Procijedite u ledom napunjenu čašu i ukrastiti po želji.