U svijetu visoke gastronomije, hospitalityja i brojnih poslovnih mogućnosti od izuzetne je važnosti godišnji event pod palicom prestižnog projekta The World’s Best Restaurant na kojem se predstavlja crème de la crème lista restorana diljem svijeta što je svojevrsna kruna cjelogodišnjeg rada brojnih chefova, restoranskih timova, konzultanata, investitora, aktivista, medija - velike i snažne industrije. Grad domaćin tom prestižnom eventu ove je godine Valencia, biser Mediterana.

The World’s 50 Best Restaurants 2023. Valencija
The World’s 50 Best Restaurants 

Prema najavama i ovogodišnji program će biti dinamičan, zanimljiv, edukativan, onaj koji će na najbolji način povezati aktualna kretanja u gastronomiji i hospitality industriji s najboljim od regije i grada domaćina, a za istaknuti je kako će Valencia biti mjestom projekta 50 Best Signature Sessions, u kojem će vodeći chefovi kroz suradnju najboljim lokalnim restoranima pružiti jedinstveno iskustvo za koje će biti moguće kupiti ulaznice. Svečana dodjela nagrada održat će se u utorak 20. lipnja i to unutar zadivljujućeg arhitektonskog kompleksa grada umjetnosti i znanosti, u operi Les Arts.

Zašto Valencia? Nakon nedavnih 50 Best evenata u Londonu, Antwerpenu i Singapuru, u gradovima kojima su prethodili i gradovi domaćini Bilbao, Melbourne i New York, Valencia, treći po veličini grad u Španjolskoj ove će godine ugostiti top chefove, restoratere i kulinarske zvijezde iz cijelog svijeta, kao i foodie te ljubitelje najboljeg od ovog svijeta jer je to grad koji oduševljava s razlogom. U ovom gradu živi zapanjujuća avangarda u arhitekturi i dizajnu zbog čega je Valencia proglašena i Svjetskom prijestolnicom dizajna 2022. godine.

The World’s 50 Best Restaurants 2023. Valencija
The World’s 50 Best Restaurants 

The World’s 50 Best Restaurants 2023. Valencija
The World’s 50 Best Restaurants 

Ovaj grad nosi i naziv "Grad umjetnosti i znanosti", zahvaljujući domaćem imenu te međunarodno priznatom arhitektu Santiagu Calatravi koji potpisuje futuristički planetarij, divovski akvarij, muzej znanosti, operu i kulturni centar. Grad privlači spojem moderne te povijesne arhitektore, položajem uz more te prostranim zelenim urbanim površinama, jer ovdje je održivost od velike važnosti, kako kroz brigu o korištenju održivih materijala tako i kreiranjem inovativnih shema u kojima važno mjesto zauzima razvoj biciklističkih staza.

The World’s 50 Best Restaurants 2023. Valencija
The World’s 50 Best Restaurants 

More na dlanu te više od 300 sunčanih dana godišnje razlog su za uživanje kako u svježim morskim plodovima tako i sočnim narančama i za istaknuti je kako su posebnost Valencije i dva ukusna lokalna pića –Horchata i Agua de Valencia. Horchata je osvježavajuće piće nalik mlijeku koje se poslužuje u lokalnim barovima a priprema se od tzv. tiger nuts ili chufas, dok se Agua de Valencia priprema od svježeg soka od naranče, cave (pjenušavo vino) i dodatka gina i votke posluženih s ledom.

The World’s 50 Best Restaurants 2023. Valencija
The World’s 50 Best Restaurants 

A jedan od važnijih razloga zašto već ovog ljeta treba posjetiti Valenciju zasigurno je hrana. Visoko na listi se nalaze paella, all i pebre ali i puno, puno toga. Ovaj je grad mjesto nastanka slavne paelle, jer južno od grada se nalazi Albufeira dio poznat po uzgoju riže. Prvi recept za paellu datira još iz 8. stoljeću, a za istaknuti je kako se paella tradicionalno ne priprema od plodova mora, već od kunića. Lokalna kuhinja je nezamisliva bez ribe a obavezno za probati je i jelo all i pebre – jegulje s krumpirom, češnjakom i paprikom.

Chef Quique Dacosta, Denia
The World’s 50 Best Restaurants Chef Quique Dacosta

Prepoznatljivost Valencije i regije nalazi se i u rukama chefa Quiquea Dacoste (čiji se restoran smješten u mjestu Denia, na oko 80 km od Valencije, a nalazi na 47. mjestu od 50 najboljih svjetskih restorana u 2022.) te drugih vrsnih chefova kao što je Ricard Camarena čiji je restoran ovjenčan s 2 Michelinove zvjezdice, što je razlog više za uživanje u najboljem od onog što će ovogodišnji The World’s 50 Best Restaurants event i poslužiti.

Chef Ricard Camarena
Ricard Camarena Chef Ricard Camarena