Možda ne službeno, ali tehnički - ljeto je stiglo, a uz 30+ stupnjeva u zraku, povećana je vlaga i izloženost UV zrakama, što našu kožu čini masnijom, sklonijom hiperpigmentacijama i pjegama od sunca. Zato nam je potrebna potpuno drugačija njega u odnosu na zimu kada je važno samo ostati hidratiziran.

Naime, za vrijeme visokih temperatura prioritet je da koža bude mirna i uravnotežena. S druge strane, prevelika upotreba zaštitnih krema u kombinaciji s toplinom i zagađenjem može začepiti pore i blokirati kožu, uzrokujući mitesere i prištiće, stoga je važno ne pretjerivati, već ostati dosljedan savjetima stručnjaka.

SPF je neophodan, ulja i bogate kreme ostavite po strani, a dnevnu rutinu učinite što lakšom. Dakle, na velikim vrućinama preskočite hidratantnu kremu i koristite proizvode poput hijaluronske kiseline. Također, izbjegavajte aktivne sastojke poput pilinga i retinoida, a ako primijetite da vam koža reagira na promjenu godišnjeg doba, ne brinite, niste jedini. Upravo je vrijeme da promijenite svoju ljetnu rutinu njege, a nekoliko malih promjena može napraviti veliku razliku.

U nastavku otkrijte proizvode koje morate imati za blistavu kožu ovog ljeta.

1. Maske na bazi gline ili blata

Kako bi se riješili začepljenih pora i pretjeranog znojenja, stručnjaci savjetuju redovitu upotrebu maski. Maska od gline ili blata može biti vrlo korisna za izvlačenje začepljenih nečistoća - nevjerojatne su ako želite zadržati svoje pore čistima. Potražite maske koje koriste, a koje neće iritirati kožu niti ukloniti vlagu, i koje sadrže umirujuće sastojke poput koloidne zobene kaše i skvalana. Dovoljno ih je koristiti jednom tjedno, a potom umirujućom maskom za lice ili gel maskom ohladiti i rehidrirati kožu.

163675.jpg
Omorovicza Budapest 

2. SPF, uvijek i svuda

Ovo možda zvuči očito, ali osim redovite kreme s SPF-om koju nanosite na lice svaki dan, sada je vrijeme da razmislite o dijelovima vašeg tijela koji možda nemaju UV zaštitu. Naše uši, usne, tjeme i osjetljivo područje oko očiju lako su zanemareni te su vrlo izloženi zračenju i podložni oštećenjima i opeklinama. Danas postoje razne kreme za područje oko očiju, balzami za usne, pa čak i sprejevi za kosu koji sadrže SPF pa je lako osigurati potpunu zaštitu od glave do pete.

163677.jpg
Colorescience 

3. Lagani hidratantni proizvodi

Bogate kreme i ulja dobro djeluju zimi kada izlaganje hladnom vremenu i centralnom grijanju oštećuje kožnu barijeru i uzrokuje osjetljivost i suhoću. Tijekom ljeta razmislite o prelasku na lagane, gel i hidratantne kreme na bazi vode koje hidratiziraju kožu bez osjećaja težine ili masnoće.

163678.jpg
The Inkey List 

4. Azelaična kiselina

Kao što smo rekli na početku, kiseline za piling pomažu posvijetliti i zagladiti kožu, ali povećavaju fotoosjetljivost kože, čineći je osjetljivijom na oštećenja od sunca. Ukoliko želite nastaviti s korištenjem kiselina tijekom ljeta, dermatolozi preporučuju azelaičnu kiselinu koja djeluje direktno na gornje slojeve kože, 'učeći' stanice kože kako se ponašati za cjelokupno zdravlje i teksturu kože. Također, ovo je posebno koristan sastojak tijekom ljetnih mjeseci jer je izuzetno umirujući i može pomoći u smanjenju hiperpigmentacije i crvenila. Nanesite ga navečer.

163680.jpg
The Ordinary 

5. Sloj hidratacije

Iako koža ljeti može biti masnija, važno je održavati hidrataciju kako bi se održala njezina ravnoteža i spriječilo prekomjerno stvaranje sebuma. Razmislite o nanošenju hidratantne maglice ili seruma ispod hidratantne kreme ili o korištenju hidratantne gel maske nekoliko puta tjedno. Ako imate izrazito masnu kožu i hidratantne su vam kreme preteške tijekom ljeta, stručnjaci za ljepotu preporučuju korištenje seruma na bazi hijaluronske kiseline kao zamjene.

163682.jpg
la roche-posay 

 Izvor: Elle.rs