Kalifornijski startup Aptera Motors do kraja godine planira krenuti u proizvodnju maloprodajnog izdanja prvog komercijalnog automobila na solarni pogon pod imenom Launch Edition. Prvi modeli dostupni su za prednarudžbu, a iz tvrtke kažu da već imaju više od 40.000 rezervacija.

Aptera Motors
Profimedia 

Aptera ima drugačiji pristup električnim vozilima od drugih startupa - fokusira se na učinkovitost. Rezultat je posve jedinstven automobil, ultra-aerodinamično, super-lagano vozilo na tri kotača prekriveno solarnim panelima koji pretvaraju sunčeve zrake u pogonsku energiju.

Aptera Motors
Profimedia 

Aptera je prvi put predstavila koncept i preliminarni dizajn još 2020. godine. Sva Launch Edition Aptera vozila bit će identična u nastojanju da se pojednostavi proizvodnja. Vozilo će imati doseg od 650 kilometara s jednim punjenjem i imat će pogon na tri motora integrirana u kotače. Do 100 km/h moći će ubrzati u četiri sekunde, dok će joj maksimalna brzina biti 160 km/h.

Krov, poklopci motora i stražnjeg otvora prekriveni su solarnim pločama od ukupno 700 W. Budući modeli nudit će opcije s manje panela. Vlasnici također mogu puniti automobile na struju jer dolaze s Teslinim standardnim priključkom za punjenje.

Vozilo na tri kotača za dvije osobe ima oblik suze i dva velika branika koji prekrivaju prednje kotače, senzore za parkiranje i paket dinamičke rasvjete. Dobra vijest za ekološki osviještene vozače - svaki vlasnik Launch Editiona moći će smanjtii svoj ugljični otisak za više od sedam tona ugljičnog dioksida godišnje.

Cijena Apterinog vozila još uvijek je nepoznata jer, kako kažu, neće znati koliko naplatiti dok se vozilo ne približi proizvodnji. Vodstvo Aptere je reklo da im treba dodatnih 50 milijuna dolara za pokretanje proizvodnje, povrh 85 milijuna dolara koje su već prikupili. Tvrtka ima za cilj započeti proizvodnju do kraja 2023., ali kao što su pokazali primjeri drugih startupa za električna vozila, izrada posve novih automobila nije mali pothvat.