Talijanski dizajner automobila i proizvođač autobusa Bertone predstavio je potpuno novi hiperautomobil dizajniran za pogon na posebno gorivo napravljeno od plastičnog otpada. Pod nazivom Bertone GB110 tvrtka planira vlasnicima osigurati pogon na jedinstveno obnovljivo gorivo napravljeno od prerađenog plastičnog otpada.

S novim će modelom Bertone obilježiti 110. rođendan tvrtke, zbog čega se u nazivu automobila i nalazi broj 110. Marku Bertone nedavno su uskrsnula braća Mauro i Jean-Franck Ricci. Bertone planira proizvesti samo 33 primjerka modela GB110 s početkom isporuke u 2024. godini.

Hiperautomobil Bertone GB110 vozi na plastični otpad
bertone 

Bertone ne otkriva na koji će način osigurati gorivo niti može li vozilo voziti na druga goriva. Tvrtka je partner s tvrtkom za obnovljiva goriva Select Fuel koja je razvila patentiranu tehnologiju za pretvorbu polikarbonatnih materijala.

Uz obećane vrhunske performanse automobil će od 0 do 100 km ubrzavati za 2,79 sekundi, moći će postići brzinu od 300 km/h za 14 sekundi te će postizati najveću brzinu od 380 km/h. Uz 1100 KS to se čini vrlo realno, a crveno područje na okretomjeru počinje od 8.400 okretaja u minuti. Pogon će sadržavati mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa koji snagu prenosi na sva četiri kotača.