Superjahte obično se smatraju kičastim igračkama bogatih i stvorene su za razmetanje, ali to nije slučaj s novim konceptualnim plovilom Jozepha Forakisa. Nevidljiva superjahta, nazvana Pegasus, ima srebrno-metalnu završnu obradom i staklena krila, koja se kamufliraju u vodi i odražavaju nebo i oblake.

Pegasus nevidljiva jahta dizajnera Josepha Forakisa
Jozeph Forakis 2023 

Dizajner je nakon boravka u Grčkoj bio inspiriran stvoriti jahtu stopljenu s morem i prirodom, koja odražava lebdeće oblake iznad nje. "Htio sam odati počast prirodi stapanjem s njom, postajući gotovo nevidljiv", poručio je Forakis u priopćenju.

Talijanskom dizajneru nije bilo dovoljno da jahta bude samo vizualno neprimjetna, nego je i nastojao minimalizirati njezin utjecaj na planet. "Ona je nevidljiva i u dizajnu i u svom utjecaju na okoliš", rekao je.

Pegasus nevidljiva jahta
Jozeph Forakis 2023 

S ciljem da se jahta izgradi do 2030., integrirani trup i nadgradnja plovila dugog 88 metara bili bi 3D ispisani, što može minimalizirati građevinski otpad, a napajali bi se obnovljivim izvorima energije. Prema priopćenju, solarni paneli na brodu koristili bi sunčevu energiju za pretvaranje morske vode u vodik, koji bi bio pohranjen u visokotlačnim spremnicima prije nego što se pretvori u električnu energiju. Dizajneri tvrde da bi plovilo zahvaljujući ovom mehanizmu imalo beskonačan domet i proizvodio nultu stopu emisija. 

Pegasus nevidljiva jahta
Jozeph Forakis 2023 

Iznutra, u središtu superjahte je stablo života na više razina, koje dizajneri opisuju kao "živi, ​​dišući spomenik Majci prirodi". Drvo se proteže okomito od bazena na donjoj palubi kroz preostale četiri razine broda. Jahta također ima skulpturalno stubište, prostrane salone, vlasnički apartman koji zauzima cijeli gornji kat, bazen, balkone s lijeve i desne strane i klub s ogromnim jacuzzijem. Interijeri su opremljeni minimalističkim namještajem i ukrasima, dodatno ističući viziju dizajnera da poštuju prirodu.

Pegasus nevidljiva jahta
Jozeph Forakis 2023 

Inače, Forakisova tvrtka Jozeph Forakis Design prvotno se probila s dizajnom proizvoda, a najpoznatija je po podnoj lampi Havana, koja je u stalnoj zbirci MoMA-e. Posljednjih godina zakoračila je u industriju vozila. Pegasus je njihov treći dizajn superjahte, a dizajnirali su i avion za okomito polijetanje. “Pegasus je hrabra, ali ostvariva vizija za blisku budućnost industrije superjahti, u kojoj čovjek i stroj žive u skladu s prirodom, umjesto da se natječu ili je ugrožavaju", zaključio je dizajner.