Amazonova robotaksi tvrtka Zoox počela je testirati svoje vozilo na javnim cestama u SAD-u, piše CNN. Tvrtka je u ponedjeljak priopćila da je 11. veljače pokrenula uslugu prijevoza za svoje radnike u svom sjedištu u Foster Cityju u Kaliforniji, što je bio ključni korak u njezinim nastojanjima da autonomna vozila budu široko dostupna.

"S najavom prve vožnje našeg autonomnog shuttlea za zaposlenike, pridodajemo napretku koji je ova industrija zabilježila tijekom prošle godine i dovodimo Zoox korak bliže komercijaliziranoj i namjenski izgrađenoj robotaksi usluzi za širu javnost", izjavila je izvršna direktorica Aicha Evans.

Samovozeći taksi tvrtke Amazon Zoox
Profimedia 

Zaposlenici će odsada moći putovati u samovozećem taksiju na relaciji između dvije Zooxove glavne poslovne zgrade. Vozilo može prevoziti četiri osobe istovremeno i voziti brzinom do 90 kilometara na sat.

Samovozeći taksi tvrtke Amazon Zoox
Profimedia 

Iz startupa poručuju da je njegov robotaksi prošao rigorozna testiranja na privatnim cestama i dobio potrebne dozvole od kalifornijskog Odjela za motorna vozila. Može skretati lijevo i desno, zaustavljati se na semaforima, pješačkim prijelazima, u blizini drugih vozila i drugih potencijalnih prepreka za putovanje.

Samovozeći taksi tvrtke Amazon Zoox
Profimedia 

Zoox je osnovan 2014., a Amazon ga je kupio 2020. te je jedinstven u svom pristupu kreiranja električnih samovozećih vozila. Naime, većina autonomnih automobila u razvoju nalikuje onima trenutno prisutnima na cestama, ali Zoox je izbacio volan i kočnicu, tvrdeći da su te značajke nepotrebne kada nema ljudskog vozača. Sjedala su dizajnirana tako da budu okrenuta jedno prema drugom kako bi se olakšao razgovor između putnika.