Rolls-Royce je proizvođač automobila kojeg treba ne treba posebno predstavljati. Osnovan 1903., tijekom stoljeća se proslavio kao proizvođač nekih od najluksuznijih vozila na planetu: Phantom, Spectre, Ghost, Cullinan... Ali čak i kod Rolls-Roycea postoje nove dimenzije luksuza, od kojih se posebno ističe Droptail, opisan riječima: "prvi roadster stil karoserije u modernoj povijesti Rolls-Roycea". Droptail nije serijski automobil, već vrlo ograničena serija unikatnih primjeraka. U planu su četiri primjerka, svaki drugačiji od drugoga, a izrađeni po narudžbi nekih od najbogatijih ljudi na svijetu.

Do prošlog tjedna obitelj Rolls-Royce Droptail imala je dva člana, predstavljena u proteklih nekoliko godina: La Rose Noire Droptail, posveta ljubavi prema svemu skupom, i Amethyst Droptail, automobil koji ima jedini na svijetu drvenu površinu koja proizvodi potisnu silu. Ovim izuzetnim primjercima prije nekoliko dana se pridružio treći od četiri Droptaila, Arcadia. Nazvan po grčkom pojmu za raj na Zemlji, odraz je "minimalizma i suptilnosti". Kao i obično, kada je riječ o takvim izvedbama, naglasak ne pada na mehanička svojstva automobila, već na ono što ima za ponuditi u pogledu sadržaja i izgleda. Oduševljava složenom bojom, efektom koji je rezultat miješanja boje, stakla i aluminijskih čestica, te tako stvara izuzetne boje.

Rolls-Royce Arcadia
Rolls-Royce / Ferrari / Profimedia 
Rolls-Royce Arcadia
Rolls-Royce / Ferrari / Profimedia 

Rolls-Royce Arcadia
Rolls-Royce / Ferrari / Profimedia 

Vanjsku bjelinu koju prekida samo crni poklopac motora a sve je zaokruženo odličnim uređenjem interijera, kombinacije kože i drvenih površina. Baš kao i sa svim ostalim Droptail modelima, Arcadia dolazi s "najvećim neprekinutim drvenim dijelom ikada viđenim na automobilu Rolls-Royce". Ukupno, 233 drvena komada su korištena za izradu ovog mega ljepotana.

Rolls-Royce Arcadia
Rolls-Royce / Ferrari / Profimedia 

Ali, među brojnim detaljima jedan se posebno ističe - kultni Rolls-Royce sat, i to ne bilo kakav sat, već primjerak koji se ističe po izuzetnom izgledu ali i složenosti izrade. Za izradu su bile potrebne dvije godine a za postavljanje čak pet mjeseci. Opisuje se kao "najkompleksniji Rolls-Royceov brojčanik ikada stvoren." Sat uključuje geometrijski uzorak u metalu sa 119 faseta. Posebno dizajnirano lice također uključuje djelomično polirane, djelomično brušene kazaljke i 12 satnih oznaka – svaka debljine samo 0,1 mm. Kako bi osigurali čitljivost, stručnjaci su svakoj krunici dali ispunu i ručno ih oslikali pomoću kamere koja može povećati sliku do 100 puta. Sat se, naravno, može pohvaliti dvostrukim R monogramom proizvođača automobila.

Rolls-Royce Arcadia
Rolls-Royce / Ferrari / Profimedia 

Britanskoj je tvrtki trebalo pet mjeseci da sastavi ovaj odličan primjerak, a zaposlenici tvrtke potrošili su 8000 sati na izradu samo drvenih dijelova. Rolls također nije rekao koliko je vozilo koštalo da se napravi na ovaj način, ali procjenjuje se da je iznos koji je nepoznati vlasnik platio oko 30 milijuna dolara.