Iako smo manje od dva mjeseca u 2023., od početka nove godine predstavljeni su automobili koji voze postrance, mijenjaju boju i ispuštaju suzavac.

U nastavku otkrivamo detalje o 5 najneobičnijih automobila u 2023. do sada.

1. Ioniq 5, Hyundai

Predstavljen na ovogodišnjoj CES konvenciji u Las Vegasu, jedinstvena značajka Ioniqa 5 su kotači koji se okreću za 90 stupnjeva, omogućujući automobilu da se kreće bočno. Prema Hyundaiju, ova će tehnologija omogućiti automobilu bržu promjenu smjera i olakšati paralelno parkiranje.

Hyundaijev automobil Ioniq 5 može se kretati bočno
Profimedia 

Omogućuje rotaciju kotača za 90 stupnjeva kada je to potrebno, na primjer, kod parkiranja te omogućuje bočnu vožnju i okret, što znači rotaciju bez pomicanja naprijed ili nazad.

2. i Vision Dee, BMW

Njemački automobilski brend BMW također je predstavio svoj konceptni automobil na CES konvenciji. Automobil može mijenjati boje zahvaljujući tehnologiji koja omogućuje prekrivanje vanjskog dijela automobila prilagođenim, digitalno kontroliranim uzorcima u 32 boje.

BMW-ov automobil i Vision Dee može mijenjati boje
Profimedia 

Kako bi se ovo postiglo, cijela je vanština automobila prekrivena filmom e-tinte i podijeljena u 240 segmenata od kojih se svaki može zasebno kontrolirati.

3. Rezvani Vengeance, Rezvani Motors

Automobilski brend Rezvani Motors predstavio je automobil za koji tvrde da je "najagresivniji SUV na svijetu".

Automobil Rezvani Vengeance predstavljen je kao najagresivniji SUV na svijetu
Profimedia 

Opremljen je brojnim sigurnosnim značajkama koje se uglavnom nalaze u video igrama ili na vojnim vozilima. Značajke uključuju elektrificirane ručke na vratima, bočna zrcala koja ispuštaju suzavac, neprobojna stakla i zaštitu od elektromagnetskih impulsa.

4. Kicks 327, Nissan i New Balance

Nastao kao suradnja između automobilske tvrtke Nissan i tvrtke za sportsku odjeću New Balance, automobil Kicks 327 dizajniran je tako da izgleda poput tenisice.

Napravljeno kao promocija za Nissanov Kicks SUV, vozilo je kreirano kao mobilna verzija New Balanceovih 327 tenisica jer je naziv automobila engleski sleng za tenisice.

5. Afeela EV, Sony i Honda

Iako ne privlači pozornost kao neki drugi automobili predstavljeni 2023., Afeela EV zapravo je Sonyjev prvi automobil.

Afeela EV je prvi Sonyjev automobil
Profimedia 

Dizajniran kao "prostor za zabavu u pokretu", vozilo daje prednost zabavi i interakciji s brojnim zaslonima za filmove, igre i "infotainment" unutar i izvan automobila. Iz Sonyja su poručili da na ovaj način žele preispitati temeljnu filozofiju dizajna vozila koristeći UX i UI tehnologije.