Jedna od najmanjih mlaznih letjelica ikad mogla bi za nekoliko godina postati prvi leteći motocikl. Kad dobije sve potrebne certifikate za prometovanje nebom, Jetpack Aviation Speeder bit će leteće vozilo s osim malih, ali snažnih mlaznih motora za prelazak otprilike 95 km/h u 30 minuta.

Iz Jetpack Aviationa tvrde da proces izdavanja dozvola traje duže nego što je predviđeno budući da je vozilo znatno drugačije od onih s kojima su nadležne institucije dosad imale posla.

Dok je izvorni dizajn imao četiri motora, finalni proizvod će imati osam, dvije na svakom kutu motocikla kako bi se osigurala sigurnost. Također će omogućiti Speederu teškom oko 135 kilograma da nosi oko 275 kilograma, što je omjer veličine i nosivosti koji ga izdvaja od ostalih VTOL letjelica (letjelica s vertikalnim uzlijetanjem).

Jetpack Aviation Speeder bit će leteće vozilo s osim malih, ali snažnih mlaznih motora
Profimedia 

Barebone Speeder P2 prototip testira se u pogonima tvrtke u Kaliforniji. Poznato je da je dosad postigao autonomno polijetanje i slijetanje, lebdenje i let unaprijed. Uglađeni model dizajniran je za pilota s položajem sjedenja sličnim onom na motociklu.

U obliku upravljanog motocikla, Speeder bi potencijalno mogao doseći 250 mph, iako bi čak i najbolji vozači imali problema s održavanjem te brzine. Dakle, tvrtka ima regulator za motore i limiter visine. “Teoretski, možete nastaviti ići do 16 000 stopa prije nego što ostane bez goriva”, šali se Mayman. "Ali onda bi vam trebao padobran."

Najveća brzina koju će Speeder moći doseći bit će 400 km/h, iako bi i najvještiji vozači imali problema s održavanjem te brzine. Bit će ugrađen limiter visine koji će ograničiti uzlijetanje letjelicom do 4,85 kilometara u visinu.

Najveća brzina koju će Speeder moći doseći bit će 400 km/h
Profimedia 

Komande su dizajnirane tako da budu jednostavne, ograničene na prekidače na rukohvatima, slično videoigri. Jedan će tako služiti za polijetanje i slijetanje, drugi za brzinu i penjanje. Nakon što Speeder poleti, penje se na oko 1,8 metara i lebdi, a potom čeka upute od pilota. Upravljačka jedinica povezana je s više senzora koji detektiraju kamo letjelica ide i koje prepreke treba izbjegavati kako bi spriječila sudare. 

Iako će do nabavljanja potrebnih dozvola proći još puno godina, potražnja je ogromna. Jetpack Aviation je već počeo primati prednarudžbe za Speeder, a početna je cijena 381.000 dolara.