Veliki dan za slovensku gastronomiju, veliki dan za Hišu Franko, restoran slavne slovenske chefice Ane Roš Stojan, jer od danas ovo važno mjesto na gastro mapi regije ali i Europe je ovjenčano s 3 Michelinove zvjezdice.

"Danas je veliki dan! Hiša Franko upravo je dobila svoju treću Michelinovu zvjezdicu.️ I više smo nego zahvalni i tako ponosni. Sada slavimo!" riječi su kojima je ova velika vijest objavljena na društvenim mrežama Hiše Franko, a razlog za treću zvjezdicu Michelin je objasnio riječima:"Kuhinja Ane Roš Stojan savršen je odraz njezine snažne, odlučne, otvorene i prijateljske osobnosti. Njezin jedini, dugačak degustacijski jelovnik prikazuje jela koja su puna intenzivnih i odlučnih okusa bez polovičnih rješenja. Svaki je slijed pravo otkriće, a iako je svako jelo bilo nezaboravno, posebno je ostao u sjećanju kukuruzni beignet s fermentiranom ricottom, dimljenom ikrom pastrve i divljim vlascem (specijalitet kuće koji je uvijek na jelovniku), kao i dva dana sušena pastrva pripremljena na hibachi grillu, s ribljim umakom uz dodatak smeđeg maslaca i hrena. Kao savršenu nadopunu vašem gastronomskom doživljaju, odaberite jedno od vina iz bogate vinske karte ili odaberite jednu od tri opcije sljubljivanja, od kojih je jedna bezalkoholna i sadrži domaće pića. Odlučite li se ovdje prenoćiti, jednako se preporučuje obilan i vrlo šaren doručak."

U vodiču Michelin 3 zvjezdice se opisuju kao najveće priznanje koje se dodjeljuje za vrhunsko kuhanje chefu na vrhuncu njihove profesije; za kuhanje uzdignuto do umjetničke forme.

Za podsjetiti je kako je Hiša Franko u lipnju 2020. dobila dvije Michelinove zvjezdice, te u međuvremenu su crvenim zvjezdicama dodali i onu zelenu, koju Michelinovom dodjeljuje restoranima i hotelima koji posluju prema načelima održivosti.

Chef Ana Roš Stojan, Hiša Franko
Hiša Franko 

Chef Ana Roš Stojan, Hiša Franko
Hiša Franko 

Chef Ana Roš Stojan, Hiša Franko
Hiša Franko 

Treća zvjezdica došla je u godini u kojoj čitav tim Hiše Franko predvođen s Anom Roš pronosi i snagu velike obljetnice. Naime, ovogodišnji jelovnik Hiše Franko nosi naziv "50 Shades Of Life - It is a celebration time" i slavi Aninih 50 godina života te 50 godina postojanja Hiše Franko.

Chef Ana Roš Stojan, Hiša Franko
Hiša Franko 

Chef Ana Roš Stojan, Hiša Franko
Hiša Franko 

Ana Roš je 2017. godina proglašena najboljom cheficom na svijetu po izboru The World´s 50 Best Restaurants, a od tada je i Hiša Franko na popisu 50 najboljih svjetskih restorana od 2017. godine. Danas na toj prestižnoj listi zauzima 32. mjesto.

Uz Hišu Franku razlogeza veselje ima i Restaurant Milka smješten na jedinstvenoj lokaciji uz jezero Jasna u Kranjskoj Gori, koji je dobio drugu Michelinovu zvjezdicu.