Ein Prosit festival slavi svoje 24. izdanje. Gastro festival koji okuplja najbolje svjetske i lokalne talijanske chefove, fokusiran je promociju regije kroz hranu i vina. Tako će u Udinama, od 18. do 22. listopada, gdje se festival održava posljednje četiri godine nakon što se dugi niz godina održavao se u Tarvisiju, u pet dana održati nevjerojatan broj gostujućih večera sa međunarodnim i talijanskim chefovima, a za vrijeme vikenda, subote i nedjelje, brojne vinske vođene degustacije u staroj jezgri Udina.

Prošle se godine tako održalo impresivnih 46 gala večera na kojima su kuhali najbolji svjetski chefovi poput Dabiz Munoza, aktualnog najboljeg chefa svijeta čiji madridski Diverxo krase 3 Michelinove zvjezdice.

Chef Niko Romito
Ein Prosit Chef Niko Romito

Na Ein Prositu se ne možete više iznenaditi koja bi kuharska super zvijezda mogla pripremati neku od večera pa su tu već gostovali Virgilio Martinez (Central), Ana Roš (Hiša Franko), Mauro Colagreco (Mirazur), Massimo Bottura (Osteria Francescana), Niko Romito (Reale), Norbert Niederkofler (St. Hubertus), Aitor Arregui (Elkano), Yoshihiro Narisawa (Narisawa), Zaiyu Hasegawa (Den), Alex Atala (D.O.M.) a prošle godine i naš chef Jeffrey J Vella iz rovinjskog restorana Cap Aureo.

Chef Niederkofler-Norbert.jpg
Ein Prosit Chef Norbert Niederkofler

Ove je godine popis večera opet dug i prepun fantastičnih imena poput Brune Verjusa (Table), Pabla Rivero (Don Julio), Alvara Clavija (El Chato), Riccarda Camaninija (Lido84), Himanshu Sainija (Tresind Studio), Maksut Askara (Neolokal) od koji su neki već poznati iz hrvatskoj publici s nastupa na Weekend Food Festivalu.

Chef Maksut Askar
Ein Prosit Chef Maksut Askar

Chef Pellegrino-Floriano.jpg
Ein Prosit Chef Floriano Pellegrino

Ono što je uvijek davalo poseban štih Ein Prositu je vrlo opuštena atmosfera s puno dobrih after partyja na kojima vas posljednjih nekoliko godina zabavlja Daddy G iz Massive Attacka ali i drugi kvalitetni DJ-evi.

Iz Hrvatske je do Udina relativno blizu autom pa se slobodno odlučite posjetiti ovaj izvrsni eno-gastro event. Više detalja o samom programu možete naći na službenim stranicama festivala einprosit.org.