Sjajne vijesti dolaze iz slavnog restorana Alchemist. Jedan od svjetski najboljih restorana koji se nalazi u Kopenhagenu, ističe se novim konceptom koji je već sam po sebi – svemirski.

Alchemist je više od restorana, jer chef Rasmus Munk sa svojim timom ne poslužuje samo hranu, već jedinstveni doživljaj gastronomije, umjetnosti, dizajna, arhitekture, performansa, fantastičnih vizualnih doživljaja... koje zaokružuje hrana. Ovdje se holistički koncept provlači se kroz svaki detalj, i jedno je sigurno – nitko iz Alchemista ne izlazi ravnodušan. Ovdje je svaki zalogaj doveden do savršenstva ali svaki taj zalogaj nosi poruku, otvara pogled na važna pitanja svijeta u kojem živimo.

Rasmus Munk
Claes Bech Poulsen 

I dok su gosti restorana zapanjeni pogledom na interaktivnu kupolu, srce restorana, s koje teško skidaju pogled, ovaj fantastični tim kreativaca i pojedinaca u potpunosti posvećen vlastitoj viziji gastronomije je učinio korak više, korak u svemir. Naime, sljedeće godine chef Rasmus Munk posluživat će obroke u luksuznim balonskim kapsulama Space Perspective i to na rubu svemira, zahvaljujući partnerstvu sa SpaceVIP-om, tvrtkom za ekspedicije koja se temelji na misiji za prostor i iskustva vezana uz prostor.

Space Perspective SpaceVIP
Space Perspective 

Space Perspective SpaceVIP
Space Perspective 

Iskustvo uživanja u jedinstvenim obrocima izvan ovog svijeta dešavat će se na svemirskom brodu Neptune tvrtke Space Perspective, prvom svemirskom brodu s neutralnim ugljikom na svijetu, u kojem će šest putnika stvarati povijest uživajući u obroku života na samom rubu Zemljine atmosfere. Prvo šestosatno putovanje dogodit će se 2025. i to s obale Floride, a cijena za ovo jedinstveno iskustvo je 495.000 dolara po osobi. Sav prihod od ekspedicije bit će usmjeren u Zakladu Space Prize Foundation, posvećenu promicanju rodne jednakosti u znanosti i tehnologiji.

Svemirska letjelica odvest će ljude na 100 000 stopa iznad razine mora gdje će večerati dok gledaju izlazak sunca iznad Zemljine zakrivljenosti. Putnici će biti dostupan wifi kako bi uživo prenosili svoje iskustvo tijekom leta. Svaki će Explorer biti opremljen od strane francuske modne kuće Ogier, koja će izrađivati odjeću po mjeri dizajniranu korištenjem najsuvremenije tehnologije tkanina razvijene posebno za ovu misiju.

Rasmus Munk
Jonathan Hedrick 

Jedinstveni koncept chefa Rasmusa obogatit će svaki korak ovog jedinstvenog iskustva, uključujući jela inspirirana ulogom istraživanja svemira tijekom posljednjih 60 godina ljudske povijesti i utjecajem koji je ono imalo na naše društvo – kako znanstveno tako i filozofski.

On će kroz svoja jela ispričati “priču s porukom kroz jezik holističke kuhinje koja će potaknuti razmišljanje i raspravu o ulozi čovječanstva u zaštiti našeg planeta, izazivajući da se kroz večeru preispita naš odnos sa Zemljom i onima koji je nastanjuju” poručuju iz Alchemista.

Chef Munk ističe: “Alchemistova kupolasta prostorija crpi izravnu inspiraciju iz strahopoštovanja koje sam osjećao kao dijete, prvi put gledajući Zemlju iz svemira u Planetariju u Kopenhagenu. Imerzivnost je ključna za holističku kuhinju, a moja je ambicija spojiti gastronomiju s umjetnošću i znanošću kako bih podigla svijest o društvenim i ekološkim problemima. U ovom iskustvu želim istaknuti hranu kao zajedničku nit u našem ljudskom postojanju i bit će doista smisleno poslužiti je dok gledamo u zakrivljenost Zemlje. Čast mi je biti dio onoga što mislim da će biti transformativno iskustvo koje se događa jednom u životu – i za goste i za mene, i jako se veselim što ću podržati Zakladu Space Prize kao korisnik ove ekspedicije kao produbljivanje naše suradnje s vodećim znanstvenim institucijama i dizajnerima za ovaj projekt.”

I dok je svijet željan svemirskog turizma u velikom iščekivanju, jeedno je sigurno, Alchemistova vizija nastavlja mijenjati svijet kroz gastronomiju.