I ove ste godine odlučili na prirodan način obojiti uskrsna jaja? Iako je već prilično dobro poznato kako se to radi, s obzirom da je riječ o tradicionalnim načinima koje se iz generacije u generaciju prenose u obitelji, pripremili smo mali podsjetnik kako uz nekoliko namirnica i jednostavnih tehnika možete na prirodan i zdrav način postići jedinstvene boje vaših pisanica.

No, prije nego krenete s bojanjem ponavljamo i par trikova:

- jaja bi trebala biti na sobnoj temperaturi, dakle nikako ih nemojte bojati ravno iz hladnjaka jer bi u protivnom mogla popucati
- prije samog bojanja, držite ih u posoljenoj hladnoj vodi
- ukoliko želite jaja dodatno ukrasiti s nekim motivom, primjenite tehniku ukrašavanja listićima i cvjetićima, uz pomoć najlon čarape ili tehnikom čipke

Uskrs pisanice bojanje prirodnim bojama
Pexels / Leeloo the first 


Ljuske crvenog luka

Ovo je vjerojatno najpoznatiji i najtradicionalniji način prirodnog bojanja jaja za Uskrs; naime, ljuske crvenog luka daju jajima crvenkasto-smeđu nijansu. Dakle, ogulite luk i stavite ljuske u vodu te ih kuhajte dok ne vidite da voda mijenja boju, odnosno da postaje tamnija. Jaja ubacite u vodu te kuhajte desetak minuta. Možete u vodu dodati i malo octa (oko dvije žlice na litru vode) jer će boja tako biti postojanija a ako baš želite biti sigurni da će se sasvim obojati, ostavite jaja u toj vodi cijelu noć ali ih držite u hladnjaku. Ovo je idelan odabir ako ste se na pisanicu odlučili staviti i neki dezen pa ga tamnija boja samo dodatno naglasi.

Uskrs pisanice bojanje prirodnim bojama
Pexels / Aliona Zueva 

Cikla

Ova se namirnica koristi da biste dobili ružičaste ili jarko crvene pisanice, ovisno koliko dugo ste jaja držali u vodi sa ciklom. Potrebno je uzeti svježu ciklu, oguliti je i narezati je na komade koje onda stavite kuhati u vruću vodu, zajedno s jajima. Također možete dodati dvije žlice octa kako bi boja bila postojanija. Jaja kuhajte najmanje desetak minuta a ovisno koliko dugo držite jaja u toj vodi, toliko će intenzivna biti boja. Kad ih izvadite iz vode, možete ih dodatno namazati sa svježom ciklom i boja će biti još jača!

Uskrs pisanice bojanje prirodnim bojama
Unsplash / Rachael Gorjestani 

Kurkuma

Ovo je vjerojatno najmanje zahtjevno bojanje jaja na prirodan način. Kurkuma je intezivne žute boje i upravo je to boja koju će vaše pisanice imati ako jaja kuhate u vodi s pola žličice kurkume i malo bijelog octa. Pripazite samo da pri bojanju jaja ovom namirnicom koristite rukavice jer kurkuma može ostaviti trag i na koži ruku.

Ljubičasti kupus

Za ljubičastu boju pisanice koristite - ljubičasti kupus. Narežite ga, dodajte u vruću vodu skupa s jajima i kuhajte - pola sata ako želite slabiju nijansu a ako želite jaču, ostavite jaja u toj tekućini cijelu noć u hladnjaku. Također, možete jaja samo staviti u posudu s naribanim kupusom, čak će i tako poprimiti boju, ljubičasto-plavičastu, iako je onda bolje odabrati bijela jaja da se boja lakše primi.

Uskrs pisanice bojanje prirodnim bojama
Unsplash / Jade Ashton Scully 

Borovnice

Ovo voće dat će vašim pisanicama - srebrni sjaj! Da, koliko to možda zvučalo čudno, borovnice su odličan izbor za sivkasto, plavičastu, srebrnu nijansu. Dobro je koristiti smrznute borovnice - 800 ml obične vode pomiješajte s 800 g smrznutih borovnica, pustite da se borovnice u vodi u potpunosti odmrznu i dođu na sobnu temperaturu, pa ih procijedite. U to stavite jaja i ostavite u hladnjaku preko noći. Ako imate svježe borovnice, onda ih zgnječite, dodajte malo vode i alkoholnog octa i u tu tekućinu ubacite vruće, skuhano jaje. Nakon tri sata, dobit ćete plavo-sivu pisanicu!

Uskrs pisanice bojanje prirodnim bojama
Unsplash / Kelly Neil 

Dodajte i motiv prirode

Jedna od najstarijih tehnika ukrašavanja pisanica je ona u kojoj se koriste listići i cvjetići koji će na površini pisanice ostaviti divan motiv. Na jaja se stavljaju listovi djeteline, trave, peršina, cvjetići ljubičica ili tratinčica. Moguće je koristiti i mini perje. Svako jaje stavite u najlonku, umetnite i dobro namjestite prirodne materijale, te najlonku dobro zavežite kako bi uzorak ostao na mjestu. Jaja potom skuhajte u ljusci luka ili boji od drugih prirodnih sastojaka, ocijedite, sklonite najlonke i listiće. Vaše jaje je urešeno na unikatan način.

Uskrs pisanice bojanje prirodnim bojama
Unsplash / Micheile Henderson 

Jednako tako možete primjeniti tehniku ukrašavanja čipkom. Jednostavno je, svako jaje omotajte komadićem tanke čipke, umočite u neku od gore pripremljenih prirodnih boja, kuhajte i ostavite neko vrijeme. Izvadite, ostavite da se jaje ohladi, skinite čipku i vaš umjetnički primjerak je spreman za divljenje.