Lošinjski krokant tradicionalna je slastica lošinjskih kapetana, osobito popularna u zlatno doba lošinjskog pomorstva, u 18. i 19. stoljeću. Pripremao se u imućnim obiteljima od tad skupocjenog šećera i badema, isključivo za najsvečanije trenutke poput kršenja, vjenčanja i porinuća jedrenjaka. Na vrhuncu proslave krokant se razbija za sreću, tradicionalno sabljom, te se dijeli uzvanicima.

Crocantessa je lošinjski krokant u svečanom, ali i praktičnom ruhu. Izrađuje se ručno, prema obiteljskom receptu i pakira u luksuznu ambalažu koja ga štiti od loma. Zamišljen je kao poklon ili kao suvenir, a onaj koji ga dobije može ga razbiti za sreću i podijeliti s dragim ljudima.

Lošinjski Krokanat Crocantessa (6).jpg
promo 

Tradicija lošinjskog krokanta živi i danas pa gotovo da nema svečanosti na kojoj se ne razbija sabljom. Crocantessa je izrazito dobro prihvaćena od Lošinjana i posjetitelja otoka, te je u vrlo kratkom roku postala omiljen i gotovo obavezan suvenir s otoka Lošinja.

Najboljim novim suvenirom Hrvatske za 2024. proglašena je početkom travnja na turističkom sajmu Burza PUT u Biogradu na Moru, gdje je prestižnu titulu podijelila s tradicionalnim „Ninskim i Visočkim naušnicama“.

Drugo veliko priznanje dodijeljeno je krajem istog mjeseca u Dubaiju, na međunarodnom sajmu International Food Gift Challenge 2024, gdje je u kategoriji „Innovation on Tradition“ CROCANTESSA proglašena za najbolju interpretaciju tradicije kroz suvremeni koncept poklona.

Lošinjski Krokanat Crocantessa (5).jpg
promo 

Vlasnici slastičarnica Moby Dick Gelateria & Pasticceria i autori CROCANTESSE, Petar Goleš i Katya Žic-Antunović o svom uspjehu kažu: 'Veliko je zadovoljstvo biti prepoznat i dobiti ovakvo priznanje od turističke industrije, niti godinu dana otkad je Crocantessa na tržištu, osobito ako znamo da je ovo naš prvi iskorak iz poznatog nam svijeta sladoleda i kolača. Ponosni smo na Crocantessu i zahvalni turističkoj i cijeloj lošinjskoj zajednici koja je prihvatila i podržala Lošinjski krokant'.

Katya Žic - Antunović i Petar Goleš.jpg
promo 

Zbog specifičnog načina izrade i ograničenih količina koje se mogu proizvesti ručno, Crocantessu je moguće kupiti isključivo na otoku Lošinju, u slastičarnicama Moby Dick i odabranim trgovinama suvenira.

Više pročitajte na službenoj stranici