U svijetu gastronomije sve su oči uprte u godišnji The World's 50 Best Restaurants event koji će se uskoro dogoditi u Las Vegasu. Novo izdanje liste 50 najboljih svjetskih restorana biti će predstavljeno 5. lipnja 2024. godine, a najbolja uvertira u događaj koji će okupiti top chefove, restoratere, sommeliere, investitore, konzultante i predstavnike medija na jednom mjestu, objava je dijela liste, popisa restorana koji su se našli na listi, od 51. do 100. mjesta. Niti ove godine na listi nema hrvatskih restorana a posljednji među njima bio je Plavi podrum 2010. godine.

World's 50 Best Restaurants 2024 100-51
The World’s 50 Best Restaurants 

Veliki povratak na listu napravio je chef Norbert Niederkofler koji je nakon zatvaranja St. Hubertusa otvorio novi restoran Atelier Moesmmer u Brunicu i odmah zasjeo na 52. mjesto što je ujedno ''highest new entry''. Ukupno je 12 ''new entry'' restorana iz čak 11 različitih gradova. Na listi se nalazi 13 restorana iz Europe, 23 iz Azije, 6 iz Sjeverne i 5 iz Južne Amerike, jedan s Bliskog Istoka te po jedan iz Australije i Oceanije.

NORBERT NIEDERKOFLER
Lorenzo Polato Norbert Niederkofler

Imali smo sreće većinu njih i posjetiti i kušati njihu hranu, pa nas tako posebno raduje rast na listi ekvadorskog restorana Nuema, tu je i dalje sjajni Lasai iz Rio de Janeira, Kadeau iz Kopehagena, Enigma iz Barcelone, fantastična Narisawa iz Tokija, Orfali iz Dubaija, francuski Ceto, pa Neolokal chefa Maksuta Askara koji je više puta gostovao u Hrvatskoj, te na posljednjem mjestu Fauna, restoran chefa Davida Castra Hussonga na prekrasnom imanju u Baja Kaliforniji.

PIA SALAZAR & ALEJANDRO CHAMORRO - Nuema.jpg
Nuema Pia Salazar i Alejandro Chamorro, Nuema
Yoshihiro Narisawa - NARISAWA.jpg
Narisawa Yoshihiro Narisawa, Narisawa

Ovogodišnja dodjela nagrada održat će se u Las Vegasu 5. lipnja gdje ćemo saznati koji je to restoran najbolji na svijetu prema izboru glasova 1080 anonimnih glasača, eksperata iz restoranske industrije koji dolaze iz 27 glasačkih regija. Prošle je godine u Valenciji na tron zasjeo restoran Central genijalnog peruanskog chefa Virgilija Martineza što je pomalo bilo i očekivano u kuloarima. No, ove je godine situacija potpuno neizvjesna. Hoće li to biti trojac chefova restorana Disfrutar iz Barcelone, ili Diverxo višestruko proglašenog najboljeg chefa svijeta Dabiza Munoza, ili baskijski Etxebarri. U samom vrhu je i Maido, još jedan restoran iz Lime, koji je lani bio 6. Iznenađenja su uvijek moguća. Lani je tako Bruno Verjus iznenadio mnoge 10. mjestom, a mnogi mu predviđaju i daljnji napredak na listi.

Restorani koji se nalazi u 50 najboljih već su dobili pozivnice za ceremoniju proglašenja a tko je na kojem mjestu saznat ćemo uskoro. Sigurni smo da će Las Vegas biti sjajan domaćin i učiniti nezaboravan show za malobrojne sretnike koji će prisustvovati svečanoj dodjeli nagrada.

Kao i u nekoliko prijašnjih izdanja, organizacija 50 Best-a tih dana priprema bogat edukativno-zabavni program i druženja, pa će se tako od 2. do 6. lipnja održati brojne večere na kojima će renomirani restorani poput Hiše Franko, Quique Dacosta, Pujol, Potong, Cosme, Piazza Duomo, Nuema, French Laundry, Eleven Madison Park, Atomix i slični gostovati u ponajboljim restoranima Las Vegasa.

ALAIN DUCASSE - RIVEA_VEGAS
Pierre Monetta Alain Ducasse, Rivea

WINNIE WONG - RIVEA.jpg
Rivea Winnie Wong, Rivea

Među brojnim večerama nestrpljivo čekamo večeru talentiranog francuskog chefa Jean-Phillipe Blondeta koji vodi restoran s 3 Michelinove zvjezdice Alain Ducasse at The Dorchester i chefice Winnie Wong koja vodi restoran Rivea. Lani smo u Valenciji upoznali Jean-Phillipea i kušali njegova jela a samu večeru vodio je veliki Alain Ducasse što je za očekivati i ove godine s obzirom da je Rivea još jedna njegova restoranska ekspozitura.

RIVEA LAS VEGAS.jpg
Rivea Rivea, Las vegas

Uz gala večere, 4. lipnja održat će se i 50 Best Talks na kojima će vodeći chefovi i gastro stručnjaci održati kratka predavanja i prezentacije. Među njima će biti i sjajna Jessica Rosval iz Casa Maria Luigia, Daniel Humm, Josh Nilland, Malena Martinez iz Mater Iniciativa i mnogi drugi.

Nestrpljivo čekamo 5. lipanj i dodjelu nagrada najboljim restoranima svijeta koju ćemo pratiti uživo u luksuznom hotelu Wynn, ovogodišnjem domaćinu, a svima ostalima preporučamo praćenje uživo na nekoj od platformi The World's 50 Best Restaurants liste.