Koktel Bellini jedan je od omiljenijih ljetnih voćnih koktela zanimljiv i po činjenici da njegova popularnost ne prestaje još od vremena kada je nastao  u Harry's Baru u Veneciji tijekom 1940-ih. Glavni barmen Giuseppe Cipriani stavio je ovo piće na listu uz oznako sezonsko piće, u vrijeme breskvi, koje su tada bile dostupne samo četiri mjeseca u godini. Kad je pulpa breskve počela postajati komercijalno dostupna tijekom cijele godine, piće je postalo popularno u Harry's Baru u New Yorku.

Bellin koktel
Shutterstock 

Piće je nazvano "Bellini" zbog toga što je talijanski renesansni slikar Giovani Bellini koristio paletu boje breskve na svojim slikama. Cipriani je za originalni recept koristio bijele breskve iz Verone, a zanimljivo je kako se u ranim godinama za pripremu dodavalo i malo soka od maline ili trešnje, koje je koktelu davalo prepoznatljivu ružičastu nijansu. Bellini se priprema s Proseccom i naša je preporuka da odaberete dry ili extra dry pjenušavo vino jer se savršeno slaže sa slatkim okusom voća.


Sastojci:

1.5 šalica pirea od breskve (od oko 5-6 zrelih breskvi)
1 boca Prosecca

Priprema:

Breskve očistite od koštica i grubo nasjeckajte na kockice. Dodajte u blender i miksajte dok ne postane glatko. Ako su breskve čvrste, dodajte žlicu ili dvije vode i ponovno izmiksajte. Zatim u velikom vrču pomiješajte pire od breskve i bocu prosecca. Lagano promiješajte da se sjedini te odmah poslužite! Savjet više – za još bolji doživljaj pripremite pire od smrznutih breskvi!