Ljetni dani i više su nego dobrodošli za pripremu omiljenih koktela, posebno za čiju pripremu su nam potrebni sastojci i blender. A koktel koji tako dobro opisuje ljeto zasigurno je Piña Colada, piće koje potječe iz San Juana u Portoriku, gdje ju je, po svemu sudeći, stvorio barmen Ramón “Monchito” Marrero u Caribe Hiltonu 1954.

Pomiješao je rum, kokosovu kremu i sok od ananasa i stvorio svima omiljenu ljetnu poslasticu. Naravno, nije došao do ovog okusa iz prve, eksperimentirao je s mnogim okusima, dok nije dobio ovaj danas svima poznat. Doduše, ako pitate Ricarda Garciju, koji je u to vrijeme također radio u Caribe Hiltonu, zapravo je on taj koji je smislio Piña Coladu, točnije zaslužan je za ubacivanje ananasa u cijelu priču.

Koktel Pina Colada
Shutterstock 

Naime, kad im je ponestalo kokosa, bio je prisiljen upotrijebiti ono što je u to vrijeme imao pri ruci a to je bio ananas - piće je poslužio u izdubljenom ananasu i tako je stvorena Piña Colada. No, ni tu priča ne završava - spominje se još i Ramón Portas Mingot, koji je bio angažiran kao glavni barmen u istom tom Caribe Hiltonu. Pogodio je sličan recept kao Ramón Marrero i stvorio Piña Coladu! Čak se i navedeni datumi razlikuju. Marrerov koktel datira iz 1954. godine (neki čak kažu i 1952.); Mingotov recept je navodno iz 1963. i moguće je da je prvi nazvao piće Piña Colada, ali recept je, po svemu sudeći, ipak došao od Marrera.

Bez obzira na točno podrijetlo, Portoriko ga je 1978. usvojio kao svoj nacionalni koktel a Caribe Hiltonu je uručen i proglas koji je 2004. godine potpisala guvernerka Portorika Sila María Calderón u čast 50. godišnjice pića.
Zanimljivo je da je Ramón Marrero, kako piše Forbes, sljedećih 35 godina osobno posluživao svoj koktel u tom hotelu!
Uživajte!

Koktel Pina Colada
Shutterstock 

Sastojci (za 4-6 čaša):

180ml bijelog ruma
180ml kokosovog vrhnja
180ml soka od ananasa
Pola šalice smrznutih komadića ananasa
4 šalice leda
120ml zlatnog ili añejo ruma
Kriške ananasa za ukras

Priprema:

U blender stavite bijeli rum, kokosovo vrhnje, ananas (sok i narezani ananas) te led. Miksati dok se potpuno ne sjedini. Dobivenu smjesu ulijte u čaše te prelijte zlatnim rumom. Ukrasite kriškama ananasa i poslužite!