Cringe je pojam koji vreba po svim kutevima interneta pa tako nije zaobišao ni svijet dizajna interijera. Dok mnogi influenceri, trendseteri i kreatori sadržaja neprestano govore o stvarima koje vole, mnogi ne zaziru od dijeljenja trendova u uređenju doma koje ne podnose. Ne iznenađuje što upravo takvi profili imaju tisuće pratitelja koji ih obožavaju upravo zbog njihovih jakih stavova.

U nastavku donosimo nefiltrirana mišljenja nekoliko gurua dizajna interijera s YouTubea i TikToka o trenutačno najgorim i najcringe trendovima uređenja interijera.

Uniformiranje namještajem iz popularnih lanaca

TikTokerice Kiva Brent i Kellie Brown slažu se da namještaj iz popularnih lanaca može biti pomalo cringe. Dizajnerice interijera zalažu se za održivost i odgovorno ulaganje u nešto što nećete tako skoro htjeti proslijediti. Primjerice, možete pronaći stare komade namještaja koji su još uvijek izvrsni i zapravo izdvojiti vrijeme za njihovo traženje, piše Architectural Digest.

Prema dizajnerima interijera s TIkToka i YouTubea poželjno je izbjegavati uniformiranje namještajem iz popularnih lanaca
Shutterstock 

Osim toga, kupci su previše inspirirani namještajem prodavača na masovnom tržištu i pokušavaju svoj dom pretvoriti u katalog, što daje bezličan osjećaj. 

Cluttercore kao novi maksimalistički trend

Nick Lewis pripisuje ovaj mikrotrend skandinavskom ili modernom minimalizmu, ali više može biti previše kada imate maksimalistički stil radi maksimalizma ili kada se ogromna količina predmeta u sobi skuplja bez ikakvog cilja.

Teško održavanje ovakvih prostora jedan je od razloga zašto ne prakticirati maksimalizam. Kako bi se izbjeglo preduboko zalaženje u cluttercore, TikTokerica Heather Hurst predlaže mikrodoziranje elemenata trenutnih trendova koji vas uzbuđuju, kao i ostavljanje predmeta koji su vam još uvijek dragi.

Monokromatska estetika bez osobnosti

Slično maksimalizmu, korištenje jedne boje može biti previše. Za YouTubericu Caroline Winkler monokromatska estetika je stvar prošlosti.

Monokromatska estetika stvar je prošlosti ako se pitaju dizajneri interijera s TikToka i YouTubea
Shutterstock 

Kiva vidi blagi napredak u prelasku sa potpuno sivih ili potpuno bijelih na potpuno smeđe, ali s malim upozorenjem. "Vrlo je tanka linija između toplih, smeđih interijera i toga da izgledaju poput pećine, što nije uvijek dobra stvar", napominje ona.

Loše dizajnerske kopije

S proliferacijom i demokratizacijom dizajna, dijelom zahvaljujući društvenim mrežama, može biti primamljivo vidjeti predmet it namještaja i odmah ga poželjeti. Što je još bolje, postoje kopije dizajnerskih komada dostupne po razumnim cijenama. 

Iako je Kellie za pristupačnost u dizajnu, ona nije obožavateljica "užasnih reprodukcija kultnih komada koji su uvreda originalu". Da ne spominjemo koliko je iskopirani namještaj neudoban. 

YouTuberi i TikTokeri su složni - ako ste oduševljeni nekim dizajnerskim komadom, iskoristite ga kao inspiraciju za traženje manje poznatih dizajnerskih komada, birajte vintage predmete ili pričekajte dok izađu iz mode. Naglašavajući važnost osobnog stila u odnosu na trendove, Kellie smatra da je najstrašnija stvar koju možete učiniti biti slijepi sljedbenik umjesto prepoznavanja onoga što vas zapravo čini sretnima i odražava vaš karakter. Ipak ćete taj predmet morati gledati svakoga dana.

Neudoban, skulpturalni namještaj 

Dok su skulpturalni komadi i komadi s oblinama već neko vrijeme u modi, YouTuberima i TikTokerima izaziva nelagodu.

Previše zaobljenih komada u sobi, može je učiniti previše bezobličnom, dajući energiju zabavne kuće. Osim toga, ovaj namještaj obično nije toliko ergonomičan. Možda će pristajati u spavaćoj sobi tinejdžera, ali ne u pažljivo dekoriranim dnevnim sobama. 

Pretjerani ukrašeni zidovi

Iako može biti primamljivo odvažiti se i prodrmati interijer jarkom bojom zidova ili zidnim tapetama, TikTokeri i YouTuberi složni su da bi takvo što ubrzo moglo početi izazivati jezu. Neki od njih misle da moderne zidne tapete već počinju izgledati zastarjelo. I ne samo to, nego nisu uvijek tako jeftine pa radije uštedite novac.

Zidovi s tapetama prema dizajnerima interijera izgledaju zastarjelo i skupe su
Shutterstock 

Ne obraća se dovoljno pozornosti na skladan dizajn kada je riječ o bojanju najistaknutijeg zida u sobi. Radije se poigrajte s elementima kao što su letvice, strop, umjetnine, skulpture ili slojeviti tepisi kako biste unijeli osjećaj zaigranosti dok prostorija ostaje uzemljena.

Kristen McGowan, dizajnerica interijera i YouTuberica, smatra da je trend zasićenih boja općenito na izmaku i potiče uključivanje tih nijansi na nenametljiviji način, s "malim ukrasima, navlakama za jastuke i umjetninama".

DIY bojanje rabljenog namještaja

Dizajneri interijera Arvin i Drew Michael Scott zgražaju se nad videima bojanja drvenog namještaja.

"Ljudi ga bruse i bojaju najčudnijim, grotesknim bojama poput lavande ili zelene s mesingom, i to jednostavno nije lijepo”, kaže Arvin. Dodaje da možete učiniti nešto i dodatno istražiti kako bi taj isti komad namještaja učinili bezvremenskim, modernijim, umjesto ovih trendi stvari koje se rade za Instagram, za brzu lovu.

Neki pokušavaju i prikriti činjenicu da je nešto izrađeno od drveta, što je dizajnerima posebno zastrašujuće jer se tako gubi njegova toplina.