Tik uz more, tek par koraka od brodskog pristaništa gdje se mnogobrojni znatiželjnici ukrcavaju na brod za Brijune, nalazi se jedan od najboljih istarskih ribljih restorana, Sapore di Mare.

Restoran se nalazi u općini Fažana, smještenoj na jugozapadnoj obali Istarskog poluotoka, okrenutoj ka moru i čarobnom otočju Brijunskog arhipelaga. Fažana je od Pule udaljena svega par minuta vožnje, točnije, 8 kilometara.

Tu na rivi, u sjeni crkve sv. Damjana i Kuzme, vrijedni kuhari s jutrom čiste svježu ribu koja je netom došla s licima poznatih im prijatelja, lokalnih ribara. Oni skrbe da ribe, škampa, školjaka i ostalih morskih plodova nikad ne uzmanjka. Upravo su te slasne morske delicije nit vodilja koja je Sapore di Mare profilirala kao jedno od najboljih mjesta na obali za sve gurmane koji cijene i uživaju u vrhunskoj namirnici.

Sapore di Mare
Robert Pichler 

Od srdela do Bumbarske torte

Fažana je nekoć bila na daleko poznata po srdeli. I još uvijek ju ovdje vole i pripravljaju na bezbroj načina pa smo tako i u Sapore di Mare ručak započeli sjajnim savurom od srdela. Vinska karta je vrlo bogata, fokusirana prvenstveno na istarske vinare s ponešto rariteta, poput starijih berbi i velikim formata Punta Grece, Benvenutija, Claija, Coronice, Veralde, Kabole i drugih cijenjenih vinara, tako je odabir uzbudljiv i širok. Također, lijepo je vidjeti široku lepezu fantastičnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja, od nekoliko etiketa vodnjanskih susjeda braće Chiavalon do Salvele, Brista, sve redom svjetski renomiranih i nagrađivanih uljara. 

Sapore di Mare
Robert Pichler 

Naručili smo štošta, od salate od rakovica do bogate riblje juhe i carpaccia od hobotnice, sipe i brancina. Škampi su stigli jutros i vidjelo se koliko su svježi i živi pa ih nismo htjeli propustiti. Nudio se i švoj, iverak, škarpina, pa omiljene nam pasutice i tagliolini sa kanaštrelama. Kušali smo i izvrsne pljukance sa šugom od sipa, baš kao i njoke s rakovicom te krakove hobotnice u fornu.

Sapore di Mare
Robert Pichler 

Sapore di Mare
Robert Pichler 

Sapore di Mare
Robert Pichler 
Sapore di Mare
Robert Pichler 

Hrana je bila savršeno ukusna i pripremljena baš kako i priželjkujemo u vrhunskom ribljem restoranu, a sunce je pomalo već odlučilo uroniti u more i mi smo se onako siti i zadovoljni planirali vratiti se do hotela, no vlasnik, gospodin Lino kaže, a zar ne biste probali i pravu Bumbarsku tortu?

Kad Dabiz Muñoz kaže da

To je jedna od rijetkih torti koje nikada ne možemo odbiti i u kojoj, kad je sočna, mekana i napravljena kako tradicija ovog kraja već nalaže, uživamo s posebnim guštom. A onda je stigla i čaša pravog vodnjanskog Vin de Rosa. Desertno vino, passito, boje jantara i karamele, što se radi od sušenog i prešanog grožđa istarske malvazije, a ponekad i miješano s drugim sortama, vino koje su vodnjanske obitelji spasile od izumiranja. Kad smo prošle godine s najboljim chefom svijeta, Dabizom Muñozom iz madridskog Diverxa koji ima 3 Michelinove zvjezdice, kušali ovo vino, ostao je oduševljen i poželio ga je nabaviti za svoj restoran koji je trenutno rangiran kao 4. na svijetu.

Od proljeća do zime

Noć se polako primicala, a prostrana terasa restorana vrvjela je od gostiju i konobara koji su ih obilazili kao pčele. Odlučili smo i obećali prvom prilikom se vratiti. I jesmo. Nedugo nakon ovog posjeta došli smo u većem društvu, s obitelji i djecom i opet bili izuzetno zadovoljni.

Sapore di Mare
Robert Pichler 
Sapore di Mare
Robert Pichler 

Sapore di Mare
Robert Pichler 

Sapore di Mare
Robert Pichler 

Od proljeća do zime Sapore di Mare popularna je gurmanska stanica za brojne turiste, a naša je sreća da radi tijekom cijele godine, pa posebice volimo ići prije i nakon sezone. Riba je tad još bolja, gužva manja, a kvaliteta hrane i usluge na visokom nivou. Riblji restoran kakvih nam nedostaje i koji vrijedi posjetiti ako slučajno već niste.