Margarita koktel jedan je od onih klasičnih koktela koji je godinama na vrhu liste najpopularnijih miješanih pića. Radi se od tekile, triple seca i soka od limete a često se poslužuje sa soli na rubu čaše. Margarita se prvi put spominje 1938. kad ju je ‘otac pića' Carlos “Danny” Herrera napravio u svom restoranu u Baja Californiji i to za svoju slavnu mušteriju po imenu Marjorie King. Ona je bila slavna plesačica, voljela je piti ali je bila alergična na sva žestoka pića osim na tekilu. Zato je Carlos “Danny” Herrera osmislio margaritu.

Koktel Margarita
Shutterstock 

No, naravno da stvari nisu tako jednostavne - ima još ljudi koji tvrde da su upravo oni prvi smislili margaritu. Jedan od njih bio je Francisco “Pancho” Morales, barmen u Meksiku, koji je, kaže, prvi smiksao koktel 1942. u Juárezu u Meksiku. A tu je i Margarita Sames iz Dallasa, koja vjeruje kako je upravo ona osmislila margaritu koju je navodno prvi put napravila svojim gostima u svojoj kući za odmor u Acapulcu 1948. Na zabavi je bio i Tommy Hilton, vlasnik hotelskog lanca Hilton, koji je koktel stavio u hotelsku ponudu. Ne zaboravimo ni Josea Cuerva, koji je tvrdio je da je već 1945. vodio reklamne kampanje za piće, uz frazu: "Margarita: više od imena djevojke." Sve u svemu, bez obzira gdje je piće prvi put napravljeno, jedno je sigurno — svi su se zabavljali dok su je pili!

Koktel Margarita
Shutterstock 

Danas margarita dolazi u brojnim varijantama. Od jagoda i breskve do manga i bobičastog voća, preko zdravijih verzija pa i onih sportskih (kad triple sec zamijenite bezalkoholnim likerom). Margarita je prisutna na svakom meniju, pije se i ljeti i zimi, može se piti s ledom ili pak takozvana frozen margarita, pa čak i bez leda (straight margarita). Poslužuje se u raznim vrstama čaša, od tradicionalne čaše za margaritu, preko onih za koktele i vino pa čak i za pivo a rub čaše u kojoj se poslužuje može se posoliti ali i ne treba.

Sastojci:
led
50 ml tekile
25 ml soka od limete
20 ml triple seca
sol
2 kriške limete

Priprema:
Prvo pospite nekoliko žličica soli po površini malog tanjura. Istrljajte jednu krišku limete duž ruba čaše, a zatim je umočite u sol tako da cijeli rub bude pokriven. Sad napunite shaker ledom, zatim dodajte tekilu, sok od limete i triple sec. Protresite dok vanjska strana shakera ne postane hladna. Procijedite smjesu u pripremljenu čašu preko svježeg leda. Poslužite s kriškom limete.