U svijetu fine dininga, slavnih chefova i vrhunskih restorana jedan od važnijih godišnjih događaja je ceremonija proglašenja najboljih restorana na svijetu, The Worlds 50 Best Restaurants. Odličan uvod u ovaj događaj bilo je predstavljanje drugog dijela liste, dva tjedna uoči velikog eventa, s restoranima koji su zauzeli od 100 do 51 mjesta, dok se noćas održala ceremonija, događaj koji je okupio vrhunska imena iz svijeta gastronomije, hospitalityja, investicija i medija.

Višednevni event ove godine se održao u Las Vegasu, a sama ceremonija, na temelju glasova 1080 odabranih glasača, je iznjedrila novu listu, s 50 top imena, koju za 2024. predvodi restoran Disfrutar iz Barcelone u Španjolskoj, a koji vode Oriol Castro, Eduard Xatrucha i Mateu Casañasa. Slavni chefovi svoju s nagradu preuzeli s iskrenim emocijama, a podrška kolege chefova i publike na smoj ceremoniji najbolja je potvrda koliko je to i zasluženo.

The Worlds 50 Best Restaurants 2024 Disfrutar
The World’s 50 Best Restaurants Disfrutar, The Worlds 50 Best Restaurants 2024

Uspjeh restorana Disfrutar opisan je riječima: "Kuhari Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas ove godine imaju mnogo razloga za slavlje. Osim što su obilježili desetogodišnjicu restorana, dobili su i najviša priznanja. Disfrutar je proglašen najboljim svjetskim restoranom 2024., a sponzorira ga S.Pellegrino & Acqua Panna. Trio također kući odnosi trofej za najbolji restoran u Europi 2024. Castro, Xatruch i Casañas susreli su se u El Bulliju, prije nego što su otvorili Disfrutar 2014. Maštovita su jela napravljena s iznimnom tehničkom vještinom i poslužena na najrazigraniji mogući način. U ponudi su dva paralelna menija od 30 sljedova: The Classic i The Festival. Prva sadrži jela kao što su sipa u tajlandskom stilu s kokosovim višestrukim kuglicama i squab s kombu špagetima, bademima i grožđem, dok se poznati slatki Panchino uštipak punjen kavijarom i briljantni smrznuti gazpacho sendvič mogu pronaći u klasičnoj opciji. Bez obzira na odabrani jelovnik, jedno je sigurno: imat ćete iskustvo objedovanja života."

Disfrutar se prvi put pojavio na popisu 50 najboljih svjetskih restorana 2018., debitirajući na 19. mjestu. I od tada je na uzlaznoj putanji, popevši se na 9. mjesto 2019., 5. 2021., zatim zauzevši puno postolje na 3. mjestu 2022., za dlaku mu izmakavši prvo mjesto 2023. na 2. mjestu. Chef Eduard Xatruch u govoru povodom ovog velikog priznanja je izjavio: “Uvijek radimo sve što možemo: gastronomiju, nadogradnju stvari i marljivo radimo svaki dan. Da nam je netko rekao, prije 10 godina, kada smo pokrenuli Disfrutar, da ćemo biti ovdje u Las Vegasu i biti okrunjeni najboljim restoranom na svijetu 2024., mislili bismo da su ludi. To je samo san.”

Od ostalih pozicija za istaknuti je kako je španjolski legendarni restoran Asador Etxebarri zasjeo na drugo mjesto, dok je na trećem pariški restoran Table by Bruno Verjus. Od pojedinačnih nagrada za istaknuti su restorani koji su i najbolji restorani na svojim kontinentima - Tresind Studio iz Dubaija proglašen je najboljim restoranom Srednjeg Istoka, Gaggan iz Bangkoka najboljim restoranom Azije, Atomix iz New Yorka kao najbolji restoran Sjeverne Amerike, te restoran Maido kao najbolji za Južnu Ameriku. Za Europu to je i ukupni najbolji, restoran Disfrutar.

Janaina Torres, najbolja chefica The Worlds 50 Best Restaurants 2024
The World’s 50 Best Restaurants Janaina Torres, najbolja chefica The Worlds 50 Best Restaurants 2024

Nina Metayer, najbolja slastičarka The Worlds 50 Best Restaurants 2024
The World’s 50 Best Restaurants Nina Metayer, najbolja slastičarka The Worlds 50 Best Restaurants 2024


Najboljom cheficom na svijetu proglašena je Janaina Torres iz restorana A Casa do Porco, Brazil; najbolja slastičarka je Nina Metayer; restoran s najvećim uspjehom u zauzimanju mjesta na listi je The Chairman iz Hong Konga, Joao Diamante okrunjen je nazivom Champions of Change kao i Jessica Rosval i Caroline Caporossi, dok je Pablo Rivero osvojio naslov najboljeg sommeliera. Nagrada Resy One to Watch nagrada je dodijeljena restoranu Kato, pariški Plénitude je osvojio nagradu Gin Mare Art of Hospitality, dok je nagradu za održivost dobio restoran Nobelhart&Schmutzig iz Berlina.

Donosimo listu!

1. Disfrutar, Barcelona
2. Asador Etxebarri, Atxondo
3. Table by Bruno Verjus, Pariz
4. Diverxo, Madrid
5. Maido, Lima
6. Atomix, New York
7. Quintonil, Mexico City
8. Alchemist, Kopenhagen
9. Gaggan, Bangkok
10. Don Julio, Buenos Aires
11. Septime, Pariz
12. Lido 84, Gardone Riviera
13. Trèsind Studio, Dubai
14. Quique Dacosta, Dénia
15. Sézanne, Tokio
16. Kjolle, Lima
17. Kol, London
18. Plénitude, Pariz
19. Reale, Castel di Sangro
20. Wing, Hong Kong
21. Florilège, Tokio
22. Steirereck, Beč
23. Sühring, Bangkok
24. Odette, Singapur
25. El Chato, Bogota
26. The Chairman; Hong Kong
27. A Casa do Porco, São Paulo
28. Elkano, Getaria
29. Boragó, Santiago
30. Tim Raue, Berlin
1. Belcanto, Lisabon
2. Den, Tokio
3. Pujol, Mexico City
4. Rosetta, Mexico City
5. Frantzén, Stockholm
6. The Jane, Antwerpen
7. Oteque, Rio de Janeiro
8. Sorn, Bangkok
9. Piazza Duomo, Aba
10. Le Du, Bangkok
11. Mayta, Lima
12. Ikoyi, London
13. Nobelhart & Schmutzig, Berlin
14. Mingles, Seul
15. Arpège, Pariz
16. Single Thread, Healdsburg
17. Schloss Schauenstein, Fürstenau
18. Hiša Franko, Kobarid
19. La Colombe, Cape Town
20. Uliassi, Senigallia