Godišnji Michelinov vodič za Hrvatsku za 2024. je predstavljen i na domaću gastronomsku scenu donosi dvije velike novosti. Naime, dva su se hrvatska restorana ovjenčala zvjezdicama, rovinjski Agli Amici s dvije, a zagrebački Dubravkin put s jednom zvjezdicom.

Od prošlogodišnjih nositelja zvjezdicu više nema Draga di Lovrana, što je bila i odluka i samih vlasnika, te Hrvatska sada ima ukupno 11 zvjezdica, 11 Bib Gourmanda i 71 Michelinovu preporuku. Iz Michelina poručuju kako Hrvatska kao destinacija ne prestaje šarmirati putnike iz cijelog svijeta svojom autentičnošću i živopisnim krajolicima, a ovaj vodič po prvi puta ističe i restoran s dvije zvjezdice, čime se ukazuje na stalnu evoluciju u kvaliteti gastronomske ponude i predanost chefova i profesionalaca u ovoj industriji.

Agli Amici Rovinj
Michelin / Agli Amici Rovinj / Sinisa Gulic 

Za rovinjski Agli Amici ističu kako su chef Emanuele Scarello i njegova mlada družina na elegantnoj lokaciji stvorili šarmantan kutak, s velikom terasom i prekrasnim pogledom na morsko plavetnilo i njegove lisnate otoke; a u a da šarmu pridonosi i pogled na crkvu Svete Eufemije. Kuhinjom vlada vrlo talentirani chef Simon De Lucca koji predlaže dva ukusna jelovnika; “Rovinj” i “Istra”, ističući izvrsne domaće proizvode i dobro savladanu tehniku.

Dubravkin put Zagreb
Michelin / Dubravkin Put / Rajna Raguz 

S novim restoranom s jednom zvjezdicom, zagrebačkim restoranom Dubravkin put, i zagrebačka scena je bogatija za novu zvjezdicu, a Michelin ističe se kako tom zvjezdicom hrvatska kulinarska scena više nego ikad pokazuje svoju gurmansku raskoš. Chef Tibor Valinčić, talentirani kuhar, pridonio je ubrzanom razvoju cijelog restorana; svojom interpretacijom kuhinje spajajući tehniku, tradicionalne elemente i jedinstvene okuse u službi harmonije.

Njihov doživljaj je opisan riječima: „U Dubravkinom putu, može se pronaći svježu i aromatičnu mediteransku kuhinju s tendencijom prema sirovoj ribi, kao što je carpaccio od brancina i cikle, lagan i aromatičan. Među mesnim jelima vrhunske kvalitete ističe se kobe govedina i janjeći kotlet s otoka Paga poslužen s graškom, ljutikom i timijanom, pravi užitak. Za one koji vole slatko, preporučujemo desert Louis XV, s čokoladom, foie grasom i sladoledom od vanilije.“

Popis restorana s Michelinovim zvjezdicama u Hrvatskoj

**AGLI AMICI ROVINJ, Rovinj
*360, Dubrovnik
*KORAK, Jastrebarsko
*DUBRAVKIN PUT, Zagreb
*LD, Korčula
*ALFRED KELLER, Mali Lošinj
*BOŠKINAC, Novalja
*NEBO, Rijeka
*MONTE, Rovinj
*PELEGRINI, Šibenik
*NOEL, Zagreb


Hrvatski restorani sa zelenom Michelinovom zvjezdicom

KORAK, Jastrebarsko
ZINFANDEL’S (Hotel Esplanade), Zagreb
KONOBA MATE, Korčula