Kir royale je francuski koktel koji je nedavno proslavila serija "Emily u Parizu". Od svih kulinarskih čuda koje je Emily otkrila u Gradu ljubavi, nijedno ne djeluje tako osvježavajuće.

Pjenušavi ružičasti koktel nekoliko se puta pojavljivao u novoj, trećoj sezoni spomenute serije, a gotovo svi likovi spominjali su ga s oduševljenjem. Opisali su ga kao "savršeno piće za pijuckanje i ljenčarenje", a postoji li bolji način da započnete 2023. (i kraj Suhog siječnja) od isprobavanja zabavnog novog koktela?

Da vam stvari postanu još privlačnije, recept za kir royale ima samo dva sastojka - šampanjac i créme de cassis. Kombinacija ga čini izrazito francuskim koktelom, budući da je créme de cassis zapravo liker od crnog ribizla koji je karakterističan za srednju Europu. 

Francuski koktel kir royale popularizirala je serija 'Emily u Parizu'
Profimedia 

Različiti kir royale kokteli prikazani u "Emily u Parizu" varirali su po boji. Tako je tijekom Emilynog ručka s Lucom i Julienom bio primjetno svjetliji, a potom tamniji kada je poslužen na Gabrielovoj i Camilleinoj svadbenoj večeri.

Obično se u kir royale stavlja petina créme de cassis i četiri petine šampanjca, pri čemu prvo ulijevate liker od crnog ribizla.

Nova sezona "Emily u Parizu" ugledala je svjetlo dana ove zime, ali kir royale je savršeno ljetno piće - ono u kojem se treba uživati ​​na otvorenom. 

Jedan od iznenađujućih elemenata ovog pića je udio alkohola. Budući da ima okus poput pjenušca, mogli biste pomisliti da ne pijete previše alkohola, ali créme de cassis nosi skrivenu snagu budući da u prosjeku ima više od 15 posto alkohola. Dakle, kir royale nije samo slađi šampanjac, već je podosta opojan. Možda zato Emily donosi toliko upitnih odluka u seriji?