Bez obzira jeste li ozbiljan igrač na polju gastronomije i miksologije ili ste entuzijast koji uživa u pogledu na godinu pred nama kroz prizmu trendova vezanih uz hranu i pića, savršen je trenutak za otkriti što nam se smiješi na tanjurima, u čašama te u svijetu hrane i pića na globalnom planu.

food drinks trends
Shutterstock 

Gljive, riba iz konzerve, alge, lokalno uzgojeni proizvodi, bezalkoholni kokteli (ali i vina)... samo su neki od pojmova s kojima ćemo se zasigurno susretati, jer kako poručuju statistike, food instituti i analitičari, ti su trendovi rezultat stalnog pretraživanja, naručivanja i kupnje.

Trendovi nas pozivaju na kreativnost, bude želju za otkrivanjem novih okusa, tekstura, načina pripreme, potiču na odlaske u restorane i barove te i tako oblikuju naš lifestyle a zanimljivo je kako i mi našim odabirom utječemo i na opstanak samih trendova.

food drinks trends
Shutterstock 

U godini pred nama tako će se još i više uživati u umacima s karakterom kao što je sriracha, okusima japanske ali i afričke kuhinje, algama ili tzv. morskom povrću, fermentiranoj hrani, ježincima (uni), ube plavom slatkom krumpiru, mahunarkama kao što je bob, kavama uz dodatak voćnog pirea i mlijeka, a trendovi ukazuju kako ćemo avokado sve češće susretati u koktelima i u desertima, te da ćemo češće kuhati na ulju od avokada.

food drinks trends
Shutterstock 

A što se krije pod trendom med koji nije od pčela ili čokolada bez kakaovca, te iza pojmova kao što su new glocal, vegan alternative recipes, regenerative food - na nama je da tek otkrijemo. Hrana će se sve više pakirati u reusable ambalažu, ambalaža će općenito biti transparentnija s minimalnim dizajnom, uživat će se u koktelima inspiriranim sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Zanimljivo, zar ne?!